top of page

HAYAT DEĞERLENDİRMESİ

Aşağıdaki alanlarda an itibariyle ne durumdasın? Her alana 10 üzerinden bir puan ver. (10 en iyi, 1 en düşük.)

Sağlık: Kendini ne kadar sağlıklı hissettiğine, ne sıklıkla hasta olduğuna, vücut enerjine ve fiziksel rahatlığına bakarak bir değerlendirme yap.  

Para: İstediklerini yapmaya yetecek kadar maddi gücün var mı? Kendini maddi konularda nasıl hissediyorsun?  

Kariyer: Yaptığın iş seni mutlu ediyor mu? Sabahları işe mutlu bir şekilde gidiyor musun? İlerleme ve yükselme potansiyelini de göz önüne alarak bugün sahip olduğun kariyer durumuna bir puan ver.  

Aile: Ailen ile olan ilişkini göz önüne al. Destek, açıklık, yargısız ve karşılıksız sevgi gibi konuları da aklında bulundurarak bir puan ver.  

Aşk: Aşk, ilişki, evlilik, seks... Bu başlığın altını istediğin şekilde doldurabilirsin. Önemli olan hayatının bu alanında kendini nasıl bir konumda hissettiğin.  

Arkadaşlar: Arkadaşlıklarını gözden geçirdiğinde nasıl bir tablo çıkıyor karşına? Dilediğin şekilde destek görüyor musun? Arkadaşların seni daha iyi bir insan olman için motive ediyor mu? Seni aşağı çeken, sana iyi gelmeyen arkadaşlarını hayatında bulunduruyor musun?  

Fiziksel Çevre: Bu kategoride sorulan, içinde yaşadığın ülke, şehir ve mahalle olmak üzere, günlük hayatını içinde geçirdiğin yerler hakkındaki hislerin. Buna evin ve ev hayatın da dahil.  

Kişisel Gelişim: Bu kategori kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebiliyor. Kimileri için bilgi ve kültür birikimi, kimileri için din, kimileri için ise iç huzur ya da spiritüellik anlamına gelebiliyor. Puanlamaya geçmeden önce kişisel gelişimin senin için ne ifade ettiğini bul ve ondan sonra hangi noktada olduğuna karar ver.  

Eğlence ve Hobiler: Boş vakitlerini nasıl değerlendiriyorsun? Zamanı durduracak kadar kendini kaptırdığın ve keyif alarak yaptığın hobilerin var mı?  

 

Ve son soru: En düşük puanlamaya sahip olan alanda ne gibi değişiklikler yapabilirsin? 

25 post tr.png

Eisenhower Matrisi

34. Amerikan Başkanı Dwight Eisenhower dünya üzerindeki en verimli hayatlardan bir tanesi yaşadı muhtemelen. Eisenhower'ın işlerini organize etmek ve aksiyon almak için kullandığı son derece basit bir yöntemi vardı. Verimliliğini artırmak için aşağıda yer alan matriste olduğu gibi işlerini dört olasılık dahilinde ayırman gerekiyor. 

1-Hemen yapman gereken acil ve önemli işler. 

2-Önemli fakat acil olmayan işler. Bunları daha sonraki bir zamanda yapmak için programlaman gerekiyor.

3-Acil fakat önemli olmayan işler. Bu işleri senin yerinize yapacak birini bulup delege etmen lazım. 

4-Acil ya da önemli olmayan işler. Bunları elimine etmen gerekiyor. 

Bu matrisi günlük, haftalık ya da aylık işlerin ile ilgili olarak kullanabilirsin. Neler yapman gerektiğini ve bir seferde hangi işe odaklanman gerektiğini kağıt üzerinde net bir şekilde görebilirsin.

İyi eğlenceler! 

Anchor 1
Eisenhower box.png

Kendi Bilişsel Çarpıtmalarını Bul

Dr. David Burns, İyi Hissetmek isimli kitabında, depresyonun nedenlerini ve depresyondan kurtularak kendi duygudurumumuz üzerinde kontrol sahibi olmamız için faydalı teknik ve metotları paylaşmış. Bunlardan belki de en dönüştürücü olanı, aşağıdaki listede yer alan on bilişsel çarpıtma. Günlük hayatımızda başımıza gelen her olayda, yaşadığımız tüm duygusal iniş çıkışlarda bu on çarpıtmadan bir hatta birkaç tanesine rastlamak mümkün. Burns bu çarpıtmalar için depresyonun temeli tanımını kullanmış. 

Bu on çarpıtmayı oku. Kendini kötü hissettiğinde, yaşadığın olay ya da durumda bunlardan hangisini uyguluyorsun? Çarpıtmayı keşfettiğin anda kendini daha iyi hissedeceksin. 

Bilişsel Çarpıtmaların Tanımları

1) Ya hep ya hiç: Olayları siyah ya da beyaz olarak görmek. Eğer performansın mükemmelin altındaysa, kendini tamamen başarısız bulmak.

2) Aşırı genelleme: Tek bir olumsuzluğu, hiç bitmeyecek bir başarısızlık gibi görmek. 

3) Zihinsel filtre: Tek bir olumsuz detayı bulmak ve onunla uğraşıp durmak. Gerçekliğe bakışının bir damla mürekkebin tüm şişedeki suyu bulandırması gibi kararması. 

4)Olumluyu geçersiz kılmak: Olumlu olayların şu ya da bu nedenden dolayı 'sayılmaz' olduğunda ısrar etmek. 

5) Sonuçlara Atlama: Vardığın sonucu destekleyecek kesin kanıtlar olmamasına rağmen olumsuz bir değerlendirme yapmak. 

                a) Akıl okumak: Kendince varsayımda bulunmak, birinin sana ters davrandığına inanmak ve araştırma zahmetine bile girmemek. 

                b) Falcılık: İşlerin kötü gideceğini öngörmek ve kehanetin bir gerçek olduğuna kendini inandırmak. 

6) Aşırı büyütme (ya da küçültme):  Olayların önemini abartırma (beceriksizliğini ya da başkasının başarısı gibi) ya da minicik kalıncaya kadar küçültmek (iyi özelliklerini ya da başkasının kusurları gibi). Buna 'dürbün hilesi' de denir. 

7) Duygusal kararlar: Olumsuz hislerinin aslında gerçeği yansıttığına inanmak. ''Hissediyorum, o halde gerçek olmalı.''

8) -meli, -malı cümleler: Kendini sonu meli-malı ile biten cümleler ile motive etmeye çalışmak. 

9) Etiketleme ve yanlış etiketleme: Aşırı genellemenin uç halidir. Hatanı tarif etmek yerine kendine olumsuz bir etiket yapıştırmak. ''Ben beceriksizin tekiyim.'' Başka birinin hoşuna gitmeyen bir davranışında da ''Kahrolası iğrenç herif!'' demek. 

10) Kişiselleştirme: Kendini aslında başlıca sorumlusu olmadığın bir olayın nedeni olarak görmek. 

Kitap Önerileri

1. Atomik Alışkanlıklar - James Clear: Alışkanlıklarını değiştirmek ve hedeflerine ulaşmak için. Motivasyon eksikliğinden şikayet eden, kıramadıkları bir alışkanlıkları olanlar için öneriyorum. 

2. İyi Hissetmek - David Burns: Duygudurumunu anlamak ve iyi hissetmek için. Depresyonda olan, kendini kötü hisseden mutsuz her bireyin okuması gereken bir başucu kitabı.  

3. Yeni Bir Dünya / Şimdinin Gücü - Eckhart Tolle: Anda kalmayı öğrenmek için. Geçmişte ya da gelecekte yaşayan, acı çeken, hayatı anlamsız bulan herkes için bir çıkış yolu.  

4. Dört Anlaşma - Don Miguel Ruiz: Stres ve anksiyeteden uzak bir hayat yaşamak için. Kelimelerin gücünü anlamamız ve hayatımızda köklü değişimler yapmamız için harika bir rehber.  

5. Beş Sevgi Dili - Gary Chapman: Sevgiyi nasıl gösterdiğimizi ve aldığımızı anlamak için. İlişkilerinde sorun yaşayan, partnerleri tarafından yeterince sevilmediğini hisseden herkesin okumasında fayda olan bir kitap. İlişkisi olmayanların da eş seçiminde dikkat etmeleri gereken önemli noktalara değiniyor.  

bottom of page