top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıCansın Ersöz

Ekim Ayı Koçluk Egzersizleri

Kendinizi Nasıl Daha İyi Tanırsınız

Kendinizi daha iyi tanımanız için sizlere yol göstereceğine inandığım soru ve egzersizleri aşağıda bulabilirsiniz. Gün içerisinde, dikkatinizi dağıtacak herhangi bir unsurun olmadığı sessiz ve yalnız kalabileceğiniz bir ortamda 5-10 dakika ayırarak, bu soruların cevapları üzerinde kafa yorduğunuzda hayatınızda büyük fark yaratabileceğinize inanıyorum. Bunu yapmanın en güzel yolu kendinize yeni bir defter edinmek ve bu süreç boyunca aklınıza gelenleri yazmak. Bundan sonraki hayatınızda, büyük kararların arifesinde, duygusal dönemlerde, kaybolduğunuzu hissettiğiniz anlarda dönüp bakabileceğiniz ve kendinizi kendinize hatırlatabileceğiniz – kişisel yolculuğunuz kalıcı ve somut bir özeti olsun istiyorum elinizde. Bu nedenle yazmanızı tavsiye ediyorum fakat her zaman olduğu gibi karar yine sizin. Haydi bakalım. Bol şans!


Kendinizle tanışmaya hazır mısınız?


1) Nasıl bir insansınız sorusunun cevabını verin. Gün boyunca yaptığınız konuşmalarda, aklınızdan geçirdiklerinizde ve girdiğiniz etkileşimlerde ‘’Ben şu an nasıl bir insan olarak kendimi ortaya koyuyorum?’’ sorusunun cevabını düşünün. Bulduklarınızı defterinize not alın.

2) Bugün karşınıza çıkan insanlarda olan ve sizde olmadığını düşündüğünüz, istediğiniz özellikleri not edin. Bu özelliklerden hangisi sizin için en çok önem arz ediyor? En önemli özelliği seçtikten sonra bu özelliği yansıtan en az 5 davranışta bulunun.

3) Kendinize hayran olduğunuz ve rol modeli olarak görebileceğiniz bir kişi belirleyin. Yoksa seçin. Bu kişiyi neden örnek alabileceğinizi düşünün. Önünüze çıkan ve duygusal olarak yükseldiğinizi hissettiğiniz durumlarda kendinize ‘’Rol modelim şu an benim yerimde olsa ne yapardı?’’ sorusunu sorun. Rol modelinizin davranacağını düşündüğünüz şekilde davranmayı deneyin bakalım sizin için neler değişecek.

4) Gün içerisinde sizi kızdıran durumları fark edin ve not alın. Bunların sizi neden sinirlendirdiğini bulmaya çalışın.

5) Sinirinizi nasıl yaşadığınızı ve dışarıya yansıttığınızı düşünün. Öfkelendiğinizde vücudunuzda olan fiziksel değişikliklere dikkat edin. Sinirinizi nerede hissediyorsunuz? Sinirinizin bir rengi olsa bu hangi renk olurdu? Kendinizin kızgın haline dışarıdan bakan biri sizinle ilgili nasıl yorumlar yapardı? İnebildiğiniz kadar derinine inin ve sinirli halinizle tanışın.

6) Öfkenin altı tane ödülü var. Öfke güçlü hissetmemizi sağlar, duygusal acıyı maskeler, ilgi görmemizi sağlar, intikam alır ve ceza verir, kişilerin davranışlarını değiştirmemizi sağlar ve kısa vadede stres atmamıza yardımcı olur. Siz sinirlendiğinizde bunlardan hangisini ya da hangilerini ödül olarak alıyorsunuz?

7) İyi ve kötü alışkanlıklarınızın bir listesini yapın. Kötü alışkanlıkların olmadığı bir hayat neye benzerdi düşünün. Daha çok ne olurdu hayatınızda kötü alışkanlıklarınız olmasa, daha az ne olurdu? Neler değişirdi?

8) Bir alışkanlığı değiştirmenin yolu, onu sizin için iyi bir alışkanlık ile değiştirmekle olur. Kurtulmak istediğiniz bir kötü alışkanlığı belirleyin ve onun yerini alabilecek yeni ve iyi bir alışkanlık düşünün.

9) Tanımadığınız halde, ilk görüşte sevmediğiniz ve sizi itici gelen bir insan kestirin gözünüze. Bu insanın size itici gelmesinin ardındaki sebepleri düşünün. Vücut dili mi? Giyimi mi? Ses tonu mu yoksa yaydığı elektrik mi? Tam olarak neden sevmeyeceğinizi hissediyorsunuz bu kişiyi?

10) Aynı şekilde tanımadığınız halde görür görmez ‘’Ben bu insanla iyi anlaşırım.’’ dediğiniz bir kişiyi bulun kalabalıkta. Neden bu insan ile iyi anlaşacağınızı düşünüyorsunuz? Bu kişiyle ilgili hangi yüzesyel göstergeler sizi bu intibayı veriyor, düşünün.

11) Tanıdığınız 5 kişiye sizinle ilgili akıllarına gelen ilk sıfatları söylemesini isteyin. Not alın. İlk soruda sizin kendiniz ile ilgili verdiğiniz cevapla karşılaştırın aldığınız cevapları. Arada farklar varsa bunu sorgulayın. Dışa yansıttığınız hareketlere, kendiniz hakkında hissettikleriniz uyuşuyor mu?

12) En sevdiğiniz yönlerinizin bir listesini yapın. Kendinizde neyi takdir ediyorsunuz ve seviyorsunuz?

13) En sevmediğiniz yönlerinizin bir listesini yapın. Hangi taraflarınızı dışlıyorsunuz?

14) Sevdiğiniz ve sevmediğiniz yönlerinizin olduğu listeleri yan yana koyun. Hangisi daha uzun? Hangisini daha kolay yapabildiniz? Bir seçim yapın. Hayatınızın bundan sonraki günlerini hangi listeye odaklanarak yaşamak istiyorsunuz. Seçtiğiniz listeyi hergün görebileceğiniz bir yere asın, diğerini ise yırtıp atın.

15) Hobileriniz var mı? Varsa hayatınızda kapladıkları yerden memnun musunuz? Yoksa kendinize yeni bir hobi düşünebilir misiniz?

16) Kendinizi ifade etme kanallarınız neler? Kişiliğinizi nerelerde, nasıl ön plana koyuyorsunuz? İşinizde mi? Hobileriniz aracılığıyla mı? Giyim kuşamınızla mı yoksa?

17) İşiniz, aileniz ya da herhangi bir sorumluluğunuz olmasaydı şu an nerede, ne yapıyor olurdunuz? Nasıl hisseder ve davranırdınız? Hayalini kurun ve o anı yaşayın. Bu tecrübeden kendiniz ile ilgili nasıl çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

18) Bu dünyadan göçüp gittikten sonra arkanızda nasıl bir miras bırakmak isterdiniz? İnsanlar arkanızdan neler söylesin istersiniz? Mirasınız hakkında düşünün ve şu anda yaşadığınız hayat ile karşılaştırıldığında ortaya çıkan resmi sorgulayın.

19) Kolay pes eder misiniz? En son neyin sonunu görmekten vazgeçtiniz? Bir hayalinizi mi yoksa aldığınız bir kararı mı yarıda bıraktınız? Başladığınız işi tamamlayamamanızın ardında yatan nedenleri düşünün.

20) Hayattaki en büyük korkunuz nedir? Korktuğunuz şey başınıza gelse ne olur? Nasıl hissedersiniz? Nasıl bir hayat yaşarsınız?

21) Korkularınız hayatınızı nasıl şekillendiriyor? Korktuğunuz şeyler başınıza gelmesin diye neler yapıyor ya da yapmıyorsunuz?

22) En sevdiğiniz tatil hangisiydi? Bu tatili gözünüzde canlandırın ve hissiyat olarak içine girin. Bu tatil sürecinde kendinizi nasıl hissettiniz? Nasıl davrandınız, nasıl bir insandınız?

23) Bir önceki soruya verdiğiniz cevap - en sevdiğiniz tatilin sizi nasıl hissettirdiği – değerlerinizden bir tanesi. Bu değeri günlük ve genel hayatınızda ne ölçüde yaşayabiliyorsunuz?

24) Kimlere bir özür borcunuz olduğunu düşünüyorsunuz? Bu kişilerin bir listesini yapın.

25) Kimlerin size bir özür borcu olduğunu düşünüyorsunuz? Bu kişilerin bir listesini yapın.

26) Özür dilemeniz gerektiğini düşündüğünüz kişilerden özür dileyin. Eğer bu kişilerden bazıları hayatta değil ise, onları gözünün önüne getirin ve özür dileyin. Konuşun. Rahatlayın. Söylemeniz gerekenleri söyleyin. Özür beklediğiniz insanların listesini ise yırtıp atın. Bu kişilerden beklentilerinizin derinine ve dipte yatan hissiyata inin. Sonra bir seçim yapın. Beklenti içinde yaşamaya devam etmek mi istiyorsunuz yoksa bu beklentiyi kabullenerek sonlandırmayı mı?

27) Pişmanlıklarınızı gözden geçirin. Bugüne kadar yaşadığınız hayatınızda nelerden pişmanlık duyuyorsunuz? Bunları bir kenara yazın ve gelecek yaşantınız için kendinize dersler çıkarın.

28) Bir gün boyunca nelerden şikayet ediyorsunuz? Şikayet ettiğiniz durumlara karşı farkındalık içerisinde olmayı niyet edinin.

29) Önce bir gün sonra bir hafta ve daha sonra dilerseniz bir ay boyunca hiç şikayet etmeme hedefini koyun kendinize. Hayatınızda neler değişiyor gözlemleyin.

30) Şükrettiğiniz şeylerin bir listesini yapın.

31) Her sabah kalktığınızda bu listeden bir maddeyi kendinize yüksek sesle söyleyin. Şükredin.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page